Grande Traversata delle Alpi

Inleiding

Het formaat van het GTA-infoboekje is t.o.v. vorig jaar behoorlijk groter geworden zodat er nu meer plaats is voor o.a. foto's en video's. Bekijk dit info-boekje bij voorkeur in Google Chrome op een normale computer of laptop. In Internet Explorer en op een Ipad of Tablet werkt waarschijnlijk niet alles zoals het moet. Heb je zelf "GTA-informatie", foto's of video's die je met anderen wilt delen dan stuur mij deze toe zodat ik ze kan toevoegen. Volgens mijn telling zijn er 3 "GTA'ers" die tot nu toe 15 GTA-etappes hebben gelopen. Daarom gaan wij vanaf Rimella met etappe nummer 16 van start. Wij starten echter pas in Rimella na een hoogtestage in het basiskamp in Viggiona. Alle verdere noodzakelijke details kunnen wij tijdens onze eerste bijeenkomst op zaterdag 31 jan. 2015 samen bespreken.Tot die tijd verzoek ik alle potentiële deelnemers om de etappes en bijbehorende informatie eens te goed bekijken zodat je weet wat je te wachten staat. Ook het wandelen wordt vele malen interessanter als je iets weet over de omgeving waar je doorheen loopt.

Je ziet alleen wat je weet!

Etappe 16, Rimella - Alpe Baranca

Van Viggiona naar Rimella is het 85 KM. Hier heb je met de auto ongeveer 2 uur en 15 minuten voor nodig. De etappe naar Alpe Baranca is met ongeveer 11.5 KM niet lang maar er zijn wel ongeveer 1000 hoogtemeters te overwinnen. Reken maar op ongeveer 5 uur zuivere wandeltijd zonder pauzes. Een overnachting in Rimella is volgens mij niet nodig. Als wij 's morgens rond 6 uur in Viggiona vertrekken kunnen wij ruim voor 9 uur aan het lopen zijn.

Vanaf Rimella Chiesa(1193 m) dalen we een klein stukje af naar Roncaccio Inferiore (1124 m). Vandaar klimmen we naar de pas La Res (1419). Tijdens het klimmen komen wij iets voorbij Roncaccia Superiore langs Rifugio Roncaccio. Als we geluk hebben kunnen we hier een cappuccino drinken en krachten verzamelen voor de resterende klim naar de pas La Res. Vooral bij nat weer is het op het laatste stuk van de klim oppassen geblazen om niet uit te glijden. Een klein stukje is d.m.v. een kabel beveiligd. Op de pas worden wij bij helder weer beloond met een mooi uitzicht over de omgeving. Dan dalen we af naar La Piana. De korste route via Ronco is volledig dicht gegroeid en niet meer begaanbaar. We nemen daarom de alternative route via Belvedere naar La Piana (1032 m). Vandaar lopen we stroomopwaarts langs de rivier Torrente Mastallone door het Valle Baranca naar het gehucht Santa Maria di Fobello (1083 m). In Santa maria di Fobello is een Posto Tappa. Als we in Rifugio Alpe Baranca niet kunnen overnachten dan is de Posto Tappa waarschijnlijk het enige alternatief. Vanaf Santa Maria di Fobello klimmen we over een brede wandelweg, steeds langs de rivier, naar Rifugio Alpe Baranca (1580 m).

Rifugio Alpe Baranca

Uit artikelen in de Italiaanse dagbladen La Stampa en Alta Valsesia blijkt dat Rifugio Alpe Baranca in mei 2014 door brand is verwoest. Het vermoeden bestaat dat de brand is ontstaan bij het gasfornuis in de keuken. Onmiddelijk dringt zich de vraag op of J.E. uit K.O. in mei 2014 in de buurt is geweest van Rifugio Alpe Baranca. De heer J.E. uit Ollanda heeft in Italië een zeer negative reputatie als het gaat om Rifugio's en gasfornuizen. Tot nu toe heeft de Caribinieri het harde bewijs dat J.E. de brand op zijn geweten heeft nog niet kunnen leveren. Maar dat is waarschijnlijk maar een kwestie van tijd. Hoe het nu staat met Rifugio Alpe Baranca is mij op dit moment niet 100% duidelijk. Volgens een niet bevestigde bron is het Rifugio weer zover opgebouwd dat GTA-wandelaars er weer kunnen overnachten. Op de website van Rifugio Alpe Baranca is over de brand helemaal niets te vinden. Op de foto op de website lijkt het dak van het Rifugio vrij nieuw. Als wij deze zomer niet kunnen overnachten in Rifugio Alpe Baranca moeten we een slaapplekje zien te vinden in de Posto Tappa in Santa Maria di Fobello.

rifugio
Foto van Rifugio Alpe Baranca uit de het dagblad La Stampa

"Naar het Artikel in La Stampa"

Artikel uit de het dagblad Alta Valsesia

rifugio
Moeten wij hier overnachten?

rifugio
Deze foto is afkomstig van het populaire Italiaanse TV-programma Rilevamento Richiesto (Opsporing Verzocht)

CONTACTEN:

Posto Tappa Santa Maria di Fobello, Contatti: Bossi Andrea, Tel. +39 163 55147, +39 348 0300767

Rifugio Alpe Baranca, Contatti: Sergio e Alda Falcione, Tel. +39 347 8659385

LINKS:

"Rimella-Wie ein Stern"

"Rifugio Alpe Baranca"

Vlieg over de etappe van Rimella naar Alpe Baranca

Etappe 17, Alpe Baranca - Carcoforo

Bij goed weer is dit een "droometappe". Bij helder weer krijgen wij prachtig zicht op het Monte Rosa Massief met zijn negen toppen en wij eindigen in het prachtig in een dalketel gelegen dorp Carcoforo. De negen toppen van het Monte Rosa Massief hebben pas in 1822 prachtige namen gekregen van de Oostenrijkse Generaal en Topograaf Ludwig Freiherr von Welden. Met uitzondering van de naam "Punta Giordani" heeft Ludwig Feiherr von Welden de toppen allemaal Duits klinkende namen gegeven zoals "Schwarzhorn", "Parrotspitze", "Signalkuppe", "Zumsteinspitze", "Nordend", "Vincentpyramide", "Höchsten Spitze" en de naar hem zelf benoemde top "Ludwighöhe". De naam "Höchsten Spitze" voor de hoogste top (4634 m) van het Monte Rosa massief werd later vervangen door "Dufourspitze".

Maar voor dat we al deze mooie toppen goed te zien krijgen is het vanaf Rifugio Alpe Baranca (1580 m) via de Colle Baranca (1818 m) ruim 400 hoogtemeters klimmen geblazen naar de Colle d'Egua (2239). Op de Colle Baranca komen we langs het romantisch gelegen kleine bergmeertje Lago di Baranca en iets verderop zien we een ruïne. Hier heeft de bekende autoconstructeur Vincenzo Lancia (1881 - 1937, afkomstig uit het nabij gelegen bergdorp Fobello, voor zich zelf een villa laten bouwen en hij verbleef er regematig in de zomer maanden. Vanaf hier komen de toppen het Monte Rosa massief steeds nadrukkelijker in beeld. Maar pas op de Colle d'Egua zijn de toppen in al hun schoonheid goed te bewonderen. Als er nog tijd en voldoende conditie aanwezig is kunnen we een uitstapje (ongeveer een half uur heen) maken naar de iets zuidelijker gelegen top II Cimone (2453 m), waarvandaan het uitzicht op het Monte Rosa massief nog indrukwekkender is. Vanaf de Colle d'Egua is het een lange afdaling (ruim 900 hoogtemeters) naar het schitterd gelegen Carcoforo (1304 m). Halverwege de afdaling komen we langs Rifugio Boffalora en kunnen hier onder het genot van een Birra of Cappocinno de spieren even rust gunnen. In Carcoforo kunnen wij slapen in de posto tappa in Albergo Alpenrose of in de iets verder en hoger gelegen Agriturismo Alpe Brück (1400 m). Gaan we vanavond goed eten of bijzonder goed? Als het bijzonder goed moet zijn dan gaan we naar Ristorante Scoiattolo (Eekhoorn). Onder voorwaarde dat het geen maandag of dinsdag is want dan is deze eettempel gesloten. Het "team" van de website Magic Mountainzones, die altijd mooie wandeltochten met culinaire geneugtes proberen te verbinden, waren in 2008 te gast bij Ristorante Scoiattolo.

"Het verslag van Magic Mountainzones" over Ristorante Scoiattolo

Colle d'Egua

Albergo Alpenrose in Carcoforo

Ristorante Scoiattolo Carcoforo

CONTACTEN:

Albergo Alpenrose, Località Tetto Minocco 12,13026 Carcoforo VC, Tel.: Bianca Soci +390163 95646 e +390163 95601

Agriturismo Alpe Brück gelegen op Alpe Brück, Tel.: +390163 95600

LINKS:

"Folder Carcoforo"

"Monte Rosa Massief"

"Dufourspitze"

"Parco Alta Valsesia"

"Vincenzo Lancia"

"Lancia"

Vlieg over de etappe van Alpe Baranca naar Carcoforo

Etappe 18, Carcoforo - Rima

Alleen maar klimmen en afdalen! Deze etappe is een echte beproeving voor versleten knieën en pezen die provisorisch met zelftappers zijn vastgezet. Werden wij de afgelopen twee etappes nog verwend met de mogelijkheid om onderweg een cappuccino te drinken en iets lekkers te eten, vandaag niets van dat alles. Een keer aan de etappe begonnen is het volhouden op water en brood uit de eigen rugzak tot het bittere einde in Rima. Vanuit onze slaapplaats Carcoforo (1304 m) gaat het direct steil omhoog en wij klimmen op een afstand van ruim 3 KM meer dan 1000 meter tot de Colle del Termo (2351 m) die in het Parco Naturale Alta Valsesia ligt. In het Parco Alta Valsesia zit veel wild en als we een beetje geluk hebben kunnen we tijdens deze etappe o.a. gemzen, steenbokken en marmotten zien. In het Italiaans: gems = camoscio, steenbok = capricorno en een marmot = marmotta. Op de top van de Colle del Termo staat geen "Gipfelkreuz". Maar dat mag de pret niet drukken want bij helder weer worden wij voor onze inspanning beloond met een mooi uitzicht over een groot gedeelte van het Parco Alta Valsesia. Vanaf de Colle del Termo is het een lange afdaling naar Rima (1416 m). In het begin van de afdaling is het pad op een paar plaatsen over kleinere stukken verdwenen door aardverschuivingen. Maar ervaren GTA'ers als we inmiddels zijn hebben hier weinig problemen mee. Als we Rima binnen lopen zien we aan de vele houten huizen dat Rima, net als Rimella en Campello Monti gesticht is door Walser. Overnachten kunnen we in Rima in de Posta tappa op de bovenetage van het huis waarin de leiding van het Parco Naturale Valsesia haar kantoor heeft. Alternatief: Hotel Tegliaferro. Eten kan in het nabij gelegen knusse ristorante Grillo Brillo waar typische gerechten uit Piemonte op tafel komen. De fijnproevers van Magic Mountainzones zaten hier in 2008 ook aan tafel en waren te vreden over wat er opgediend werd."Het verslag van Magic Mountainzones over Ristorante Grillo Brillo"

Als er tijd en interesse is kunnen we in Rima een bezoek brengen aan het het gipsenbeeldenmuseum met beelden van kunstenaar Pietro della Vedova.

Geen imposant "Gipfelkreuz" op de colle del Termo

Te hopen dat er iets minder sneeuw ligt in Rima als wij er zijn.

Onderstaande video geeft een voorproefje van de beklimming van de Colle del Termo.

Een kijkje in het gipsenbeelden museum in Rima

CONTACTEN:

Hotel Tagliaferro Tel. 0039 016395040. Ristorante Grillo Brillo, Località Rima, 7, 13026 Rima San Giuseppe VC, Tel. 0039 016395001

LINKS:

"Gemeente Rima san Giuseppe"

"Parco alta Valsesia"

Vlieg over de etappe Carcoforo naar Rima

Etappe 19, Rima - Alagna

Het hoogte profiel van de etappe Rima -Alagna is bijna een blauwdruk van de etappe van gisteren. Dus kun je na de ervaring van gisteren voor je zelf aardig inschatten hoeveel zweet, bloed en tranen het zal vergen om Alagna te halen. Net als gisteren beginnen wij bij de start direct aan een steile klim. Een stukje boven Alpe Valmontasca (1819 m) staat op een rots een klein wit huis waar de Beeldhouwer Pietro della Vedova uit Rima in de zomer vaak verbleef. Als wij via Alpe Vorco (2075 m) na veel afzien eindelijk op de Colle del Mud (2324) staan, blijkt dat het uitzicht ook nog een beetje tegenvalt. Tijdens de vorige etappes konden wij vanaf alle hogere toppen de machtige Monte Rosa bewonderen. Alhoewel we steeds dichter bij de Monte Rosa komen hebben wij vanaf de Colle del Mud geen zicht op de Monte Rosa omdat deze verborgen blijft achter de voor ons liggende Corno Mud (2802). Door vanaf de Colle del Mud over een zeer steil pad naar het hoger gelegen uitzichtpunt Belvedere te lopen (ca. 30 minuten), wordt je voor deze extra inspanning beloond met een overweldigend panorama en lijkt het alsof je van hieraf de Monte Rosa kunt aanraken. Deze extra krachtsinspanning heeft natuurlijk alleen zin als er goed zicht is. Er is gelukkig ook goed nieuws te melden, in tegenstelling tot gisteren hoeven wij vandaag niet de hele dag uit onze rugzak te drinken en te eten. Net achter de top van de Colle del Mud (2324 m) kunnen wij in Rifugio Ferioli (2264) een warme maaltijd en een heerlijk koel glas bier bestellen. Met geleste dorst en een volle maag vervolgen wij de steile afdaling in het Valsesia naar het gehucht Pedemonte (1246 m). Het laatste stukje (ca. 2 KM) vanaf Pedemonte naar Alagna (1205) gaat heel geleidelijk en is rollator proof. Pedemonte is de oudste Walsernederzetting in het Valsesia. Pedemonte bestaat uit een met fraaie fresco's versiert klein kerkje en daaromheen een prachtig ensemble uit hout gebouwde typische Walser boerderijen. In een van de boerderijen uit het jaar 1628 is een klein Walsermuseum gehuisvest. Als het museum open is moeten wij er zeker een kijkje nemen want geeft een goed beeld hoe de Walser bergboeren hier vroeger leefden en werkten. Naast het kerkje is in een eveneens eeuwenoude walserboerderij het Albergo Montagna di Luce gevestigt. Misschien is het een idee om hier te overnachten i.p.v. door te lopen naar Alagna. Albergo Montagna di Luce is niet goedkoop, maar in het zeer toeristische Alagna zijn de prijzen nog hoger. Morgen is de etappe relatief gemakkelijk en vrij kort en hebben we met de ca. 2 KM extra, denk ik, geen probleem.

Een ander alternatief is om te overnachten in het helemaal aan het einde van het Valsesia gelegen Rifugio Pastore en morgen een rustdag te houden. We zouden dan rustig de omgeving kunnen bekijken met o.a. de nabij gelegen Cascata dell' acqua bianca (een waterval) en de kleine Giardino Botanico (botanische tuin). Vanaf Pedemonte is het ca. 3,5 KM naar Rifugio Pastore, dat ook met een busje of taxi te bereiken is. Vroeg reserveren is voor Rifugio Pastore een must want het zit, omdat het gemakkelijk met openbaarvervoer te bereiken is, bijna altijd vol.

De Colle del Mud

rifugio-ferioli

Luierende toeriste voor het prachtige met fresco's versierde kerkje van Pedemonte

Het terras van Albergo Montagna di Luce met links het kerkje van Pedemonte

Onderstaande video geeft een indruk van de beklimming van de Colle del Mud vanuit Rima.

CONTACTEN:

Albergo Montagna di Luce, Tel. 0039 0163 922820. Rifugio Pastore, Tel. +39 0163.91220 - +39 3496259451

LINKS:

"Albergo Montagna di Luce"

"Rifugio Pastore"

"Alagna"

"Geschiedenis van de Walser in het Valsesia"

Vlieg over de etappe van Rima naar Alagna

Etappe 20, Alagna - S'Antonio di Val Vogna

De etappe van Alagna (1205 m) naar Rifugio di Sant'Antonio (1381 m) is met ca. 7 KM kort. Wanneer we vanuit Rifugio Pastore(1575 m) of vanuit Pedemonte (1246 m) starten zal de etappe max. 5 KM langer worden. Maar ook met een lengte van 12 KM is dit een etappe waarmee echte GTA'ers geen enkel probleem hebben. Het is een van de weinige GTA-etappes waar je een groot gedeelte van de etappe over asfaltwegen moet lopen. Maar misschien is dat na al het "gesjravel" van de vorige dagen ook wel eens lekker. Of we de etappe beginnen bij Rifugio Pastore of in Pedemonte maakt niet uit, we lopen langs de rivier de Sesia stroomafwaarts via het toeristische Alagna (1205 m) naar het plaatsje Balma (1157 m). De wilde rivier de Sesia waaraan het Valsesia zijn naam te danken heeft is zeer populair en trekt wildwaterfreaks vanuit de hele wereld. In de zomermaanden is het op de Sesia een drukte van je welste met kayakkers en wildwaterkanoërs die de meest wilde capriolen uithalen. Wij halen vandaag geen wilde capriolen uit en wandelen heel relax, over een asfaltweg zo glad als een biljardlaken, het prachtige Val Vogna in. In het Val Vogna staan prachtige Walser boerderijen, door de ontoegangkelijkheid van het dal is de Walsercultuur nergens zo goed bewaard gebleven als hier. Als je over een asfaltweg loopt lijkt het tegenwoordig met de ontoegangkelijkheid van het Val Vogna wel mee te vallen. Maar tijdens de etappe van morgen zal die ontoegangkelijkheid iets verder in het dal keihard duidelijk worden. In de plaats Riva Valdobbia lopen wij langs de kerk en bewonderen de fantastische fresco's rondom de ingang, die het laatste oordeel voorstellen. Vandaag hebben we veel tijd, dus bestellen we in de bar tegenover de kerk een cappuccino en bij warm weer ook nog maar een birra en misschien nog wel een... Als we eindelijk besluiten om onze weg te vervolgen lopen wij noodgedwongen grotendeels over een asfaltweggetje naar het kleine plaatsje Sant' Antonio. In het Rifugio naast de kerk nemen wij onze intrek en wij verheugen ons op een heerlijk avondmaal. In Rifugio Sant'Antonio serveren ze volgens de culinaire specialisten van Magic Mountainzones het beste gesmoorde konijn ten zuiden van de Monte Rosa. "Het verslag van Magic Mountainzones over Rifugio Sant'Antonio".

Na het avondeten moeten wij vroeg naar bed want morgen wacht er op ons, in tegenstelling tot vandaag, een loodzware GTA etappe door een grotendeels onherbergzaam gebied.

De hier nog vrij rustige rivier de Sesia met op de achtergrond Pedemonte

De kerk van het toeristische Alagna

De prachtig met fresco's versierde ingang van de kerk van Riva Valdobbia

Sant'Antonio di Val Vogna met het kerkje en het ernaast gelegen Rifugio

Kajakken op de Sesia.

Canyoning in de Sesia.

CONTACTEN:

Rifugio Sant'Antonio di Val Vogna, Silvana en Silvano Ferraris, Tel. 0039 016391918 of 0039 3473368950

LINKS:

"Gemeente Riva Valdobbia"

"Parco alta Valsesia"

Vlieg over de etappe van Alagna naar Rifugio Sant'Antonio di Val Vogna.

Etappe 21, S'Antonio di Val Vogna - Rif.Rivetti

Een zware etappe over drie passen! Degene die de afgelopen dagen grote moeite heeft gehad met een of meerdere etappes maakt vandaag een grote kans dat hij of zij de spreekwoordelijke man met de hamer tegen komt. Dus bekijk deze etappe zeer zorgvuldig zodat je weet wat je te wachten staat. Bezint eer ge begint! Vanaf Rifugio Sant'Antonio di Val Vogna (1381 m) lopen wij stroomopwaarts langs de rechter oever van het bergrieviertje Torrente Vogna, dat ons een groot gedeelte van de dag zal vegezellen. Tot het gehucht Peccia (1534 m) gaat het over een nieuw aangelegde weg nog allemaal probleemloos. Iets voorbij Peccia wordt het terrein steiler en steken wij over de Ponte Napoleone, die in 1800 door Franse soldaten werd gebouwd, de Torrente Vogna over en vervolgen onze weg langs de linker oever tot Pioda (1877 m) waar wij weer wisselen naar de rechter oever. In Pioda wisselen wij niet alleen van oever maar ook van kaart. De IGC (Istituto Geografico Centrale) kaart Nr. 10 (Monte Rosa Alagna e Macugnaga) is hier ten einde en wij wisselen naar IGC kaart Nr. 9 Ivrea, Biella e Bassa Valle D'Aosta). Zorg dat je deze of een vergelijkbare kaart bij je hebt. In noodsituaties kan een kaart van levensbelang zijn! Vanaf Pioda blijft het pittig klimmen naar de nog in bedrijf zijnde Alpe Maccagno (2188). Met een beetje geluk kunnen wij op deze romantisch gelegen Alp iets drinken en de speciale kaas "Toma di Maccagno" proeven die op de alm wordt gemaakt. Hopenlijk gesterkt door de Toma di Maccagno vervolgen wij onze weg naar het kleine, in een dalketel gelegen, lago Nero dat in tegenstelling tot de naam niet zwart is maar groen. Hier kunnen wij nog even krachten verzamelen voor de steile klim, door een desolate steenwoestein, naar de Passo del Maccagno (2495). De korte afdaling (ca. 150 m) van de Passo del Maccagno heeft het in zich en wij moeten hier en daar ook onze handen gebruiken om veilig op een met gras begroeid plateau te komen. Zeker bij nat weer en/of sneeuw is zowel de beklimming als de afdaling van de Passo del Maccagno niet ongevaarlijk. Trittsicherheit en voldoende conditie is hier een vereiste! Vanaf het grasplateau gaat het weer omhoog door talrijke puin- en blokvelden tot op de Colle Lazoney (2395). Hier buigt de GTA iets af naar het oosten en wij moeten daarom afscheid nemen van de ons inmiddels vertrouwde metgezel Torrente Vogna. Het gaat min of meer op gelijke hoogte naar de Colle della Mologna Grande (2365). Tussen de Colle Lazoney en de Colle della Mologna Grande nemen wij ook voor even afscheid van de regio Piemonte en lopen wij een klein stukje door de regio Aosta. Voordat wij onze eindbestemming voor vandaag hebben bereikt zijn we echter weer terug in het ons vertrouwde Piemonte. De totale GTA loopt voor het grootste gedeelte door Piemonte maar ook door Aosta en Umbria. Italië is onderverdeeld in twintig Regio's waar Aosta, Piemonte en Umbria er drie van zijn. De Regio's zijn weer onderverdeeld in Provincies. Piemonte bestaat uit 8 Provincies en b.v. Viggiona ligt in de provincie Verbano-Cusio-Ossola en ons slaapplekje voor vandaag, Rifugio Rivetti, ligt in de Provincie Biella. De grootste Regio van Italië is het eiland Sicilië met 25701 KM². Maar direct daarna komt Piemonte met 25398 KM². Op Nr. 3 staat het eiland Sardinië met 24090 KM². Aosta is met afstand de kleinste Regio van Italië met een oppervlakte van 3266 KM². Na dit Aarderijkskundig intermezzo weer snel terug naar de route. Op de Colle della Mologna Grande is het uitzicht bij goed weer niet onaardig. Wil je een grandioos uitzicht dan moet je vanaf hier in ca. 30 minuten naar de Punta Tre Vesconti (2501 m) klimmen. Ik ben benieuwd hoeveel gegadigden er zijn om deze extra ontbering nog op zich te nemen. Gaan we niet naar de Punta Tre Vesconti dan zijn we vanaf de Colle della Molagna Grande via een steile afdaling ook in ca. 30 minuten in Rifugio Rivetti (2150) waar wij de ontberingen van deze zware dag kunnen wegspoelen met een heerlijk helder glas Italiaans bier. Bij helder weer kun je vanaf het terras kijken tot Rome.... Dat is wat overdreven, maar wel tot heel ver in de Po-vlakte. Kijk niet raar op als je in of rond Rifugio Rivetti iemand met lichte hardloopschoenen ziet rondlopen i.p.v. zware bergwandelschoenen. Het is in deze streek een populaire sport om vanuit Piedicavallo in het valle Cervo zo snel mogelijk omhoog te rennen naar Rifugio Rivetti (2150 m). Een afstand van ca. 6 KM en een hoogteverschil van 1120 meter. Ieder jaar is er een officiële wedstrijd. "Zie artikel in La Stampa van 2012". Het record staat momenteel net onder de 50 minuten. Dat moeten wij toch gemakkelijk met een kwartier kunnen verbeteren!

Prachtige traditionele Walser boerderijen in gehucht Peccia

De naar Napoleon genoemde brug net voorbij Peccia.

Op Alpe Maccagno maken ze de traditiondele kaas "Toma di Maccagno"

De passo del Maccagno (2495 m)

Rifugio Rivetti

Uitzich vanaf het terras van Rifugio Rivetti in de Po-vlakte

Videobeelden van de Passo del Maccagno

De productie van Toma di Maccagno

Het Val Vogna met de ezel

CONTACTEN:

Rifugio Rivetti, Sandro Zaia, Tel. 0039 015 2476141. Alternatief: Peccia, Baita Prato della Croce, Signora Paola Lanzoni, Tel. 0039 347 2458219.

LINKS:

"Webcam Rifugio Rivetti"

"Val Vogna - Sterbendes Tal - een artikel uit die Zeit"

Vlieg over de etappe van Rifugio Sant'Antonio naar Rifugio Rivetti

Etappe 22, Rif. Rivetti - Santuario San Giovanni

Vandaag 1800 meter afdalen! Alleen al bij het schrijven van het getal 1800 krijg ik spontaan pijn in mijn knieën. Deze etappe biedt verschillende alternatieve mogelijkheden, maar daarover later meer. Vanaf Rifugio Rivetti vooral niet de gevaarlijke afdaling langs de beek Torrente Mologna nemen maar eerst in zuidelijke richting lopen door grote rotsblokken en dan in een boog naar zuid-oost en later oost komen we iets lager alsnog bij de beek. Vandaar kunnen wij langs de Torrente Mologna verder probleemloos afdalen naar Piedicavallo (1037 m). Met een beetje geluk kunnen wij op de alm Anval (1539 m) en/of verder naar beneden in La Monta (1250 m) iets drinken. In het gehucht La Piana (1292 m) komen we langs de klimtuin en klimschool van de Club Alpino Italiano (CAI) afdeling Biella. Hier kan Jan voor de leerlingen van de school, met zijn lang touw van de Boerenbond uit Kelpen-Oler, een korte demonstratie geven van de nieuwste klimtechnieken. Aangekomen in Piedicavallo (1037 m) gunnen we ons in de plaatselijke bar een cappuccino en overleggen samen hoe het nu verder gaat. Wil nog iemand een aanval doen op het record om van hieruit, ruim binnen 50 minuten, terug te rennen naar Rifugio Rivetti? Of is iemand al zo moe dat hij of zijn naar Rosazza (882) de gemakkelijke weg door het dal wil volgen? Of houden wij ons aan de GTA en lopen over de Ponte della Coda de rivier de Cervo over en beginnen aan de klim naar de Case la Coda en in zuidelijke richting naar de Selle di Rozanna met de kapel Madonna della Neve (1480 m) en het vlakbij gelegen gelijknamige Rifugio? Hier zouden we ook kunnen overnachten en morgen rustig en ontspannen afdalen naar Rosazza en vandaar naar Santuario san Giovanni (1020 m) om daar in het klooster te overnachten. Dan hebben we min of meer een halve rustdag maar wel een etappe extra. Een ander alternatief is om morgen vanaf Rifugio Madonna della neve niet heel rustig aan te doen maar er flink de sporen in zetten en via Santuario san Giovanni door te lopen naar Santuario di Oropa (1184 m). Al deze mogelijkheden moeten we samen maar eens bekijken en bespreken. Om de verwarring niet compleet te maken zal ik mij nu verder aan de originele GTA-etappe houden. Aangekomen in Rifugio Madonna della Neve eten we daar een hapje terwijl wij genieten van het machtig mooie uitzicht. Weer een beetje uitgerust en op krachten gekomen beginnen wij aan de afdaling in zuidelijke richting tot de rivier Torrente Progegnetta en wij dalen door het gelijknamige dal verder af naar Rosazza. In Rozassa valt op dat er bouwwerken staan met tamelijk exotische bouwstijlen die hier eigenlijk niet thuishoren. Opdrachtgever voor al dit fraais was advocaat en senator Frederico Rosazza (1813-1899) die op zijn vele reizen die hij maakte geïnspireerd werd door bouwstijlen uit de gehele wereld. Vanuit Rozanna (882 m) lopen wij parallel aan de rivier de Cervo over de asfaltweg richting Campiglia Vervo, maar na 600 meter kunnen we rechts over een oude romantische mulattiera, waar aan verschillende kappeltjes liggen, afdalen richting Campiglio Cervo (775 m). Ter hoogte van Campiglia Cervo klimmen we naar de Capella di Santa Maria Madelena (975 m). Het is pikkedonker in de kapel en we zien geen hand voor ogen. We zijn nieuwsgierig wat er te zien is en als een zaklamp aanmaken zien we........ Als we weer bekomen zijn van de schrik lopen we verder naar het Santuario San Giovanni (1020 m) waarin de Posto Tappa is ondergebracht. Op de binnenplaats van het klooster kunnen wij aan een grote bron onze dorst lessen met "heilzaam water". Wij bekijken het klooster en de kapel en laten ons door oud kloosterling en kloosterdeskundige Jan haarfijn uitleggen wat het verschil is tussen zijn klooster in Baarlo en het Santuario San Giovanni. Als het mogelijk is moeten we ook een blik werpen in de biblotheek. Als er tijd voor is kunnen we ook nog de nabij gelegen Sacro Monte met zijn kapellen en de klokkentoren bekijken. Gelukking kunnen in het kloosterrestaurant ook niet kloosterlingen een warme maaltijd bestellen.

De Ponte della Coda over de rivier de Cervo in Piedicavallo

Op deze foto doet het Rifugio Madonna della Neve (Madonna van de sneeuw) zijn naam alle eer aan

In het plaatsje Rosazza zien wij opvallende bouwstijlen"

De slaapzaal in het klooster Santuario San Giovanni waar we samen mogen snurken."

Piedicavallo

Santuario San Giovanni

De Klokkentoren van Santuario San Giovanni

CONTACTEN:

Santuario San Giovanni, Tel. 0039 015 60007. Alternatief: Albergo Rosa Bianca, Tel. 0039 015 609100. Rifugio Madonna della Neve, Alberto Rosazza, Tel. 0039 015 6097000.

LINKS:

"Rifugio Madonna della Neve"

"Santuario San Giovanni"

"Het kloosterrestaurant"

Vlieg over de etappe van Rifugio Rivetti naar Santuario San Giovanni.

Etappe 23, Santuario San Giovanni - Oropa

Als wij na het ontbijt de deur van klooster San Giovanni achter ons dicht slaan moeten wij direct een moeilijke beslissing nemen. Vallen wij van ons geloof en nemen wij uit gemakzucht een alternatieve weg, met de naam Alta via della Feda, naar Oropa of blijven wij trouw aan de GTA en nemen wij als echte GTA'ers die paar extra ontberingen op ons.

Hier zijn de feiten:

Originele GTA etappe: Lengte ca. 9 km, hoogtemeters omhoog 650 m, omlaag 500 m.

Alternatief: Alta via della Feda : Lengte ca. 12,3 km, hoogtemeters omhoog 240 m, omlaag 110 m.

Nemen we de de Alta via della Feda, dan lopen wij wij de Roccioni di Testette mis. Een uitspraak van een onbekende pelgrim: Wie in zijn leven de Roccioni di Testette niet gezien heeft heeft niet geleefd.! Welke route we ook volgen op een gegeven moment zie je van bovenaf Oropa in de verte liggen en heb je nog niet in de gaten hoe groot het kloostercomplex is. Pas als je er na de afdaling midden in staat worden de gigantische afmetingen helemaal duidelijk. Oropa is de belangrijkste en grootste pelgrimsplaats van de Italiaanse Alpen. Oropa is een van de oudste en belangrijkste plaatsen voor de Mariaverering in geheel Italië. Rond het jaar 1300 werd een eerste kapel gebouwd in de nabijheid van een natuurgrot, waarin een beeldje stond van de zwarte Madonna. Omdat de zwarte Madonna steeds meer Pelgrims aantrok werd in de navolgende jaren regelmatig bijgebouwd. Vanaf 1644 werd begonnen met de bouw van het kloostercomplex in zijn huidige vorm. Oropa behoort samen met een aantal andere Sacri Monti in Regio's Piemonte en Lombardia tot het UNESCO-werelderfgoed. Tegenwoordig komen er Jaarlijks meer dan 800.000 bezoekers, waaronder veel zeer gelovige pelgrims, een bezoek brengen aan de zwarte Madonna. Er worden ca. 100 processies per jaar gehouden. Eens in de 5 jaar is er een heel bijzondere processie. In het plaatsje Fontainmore (760 m) aan de andere kant van de bergketen in het valle d'Aosta verzamelen zich dan meer dan 3000 mensen, die tegen de avond op pad gaan naar de Colle della Barma (2261 m). Pas ver na middernacht komen de eersten op de pashoogte aan. Hier wachten alle pelgrims tot zonsopkomst en trekken dan als een indrukwekkend bijna eindeloos lint van pelgrims naar de Monte Camino (2391 m) en dalen daarna af naar Oropa waar de eersten pelgrims tegen de middag aankomen. Doordat veel pelgrims door de zware tocht helemaal aan het einde van hun krachten zijn spelen er zich hartverscheurende taferelen af. Of wij ook helemaal uitgeput en afgepeigerd in Oropa aankomen is niet te hopen want er is veel te zien en te beleven. Er zijn verschillende restaurants en een slaapplekje zullen we in Oropa ook wel vinden want ze hebben er meer dan 570 bedden.

Een tunnel die speciaal werd aangelegd om Santuario San Giovanni en Santuario di Oropa iets gemakkelijker met elkaar te verbinden"

Beneden in het dal ligt Santuario di Oropa

Ook Santuario di Oropa heeft een bron waaraan je d.m.v. een soort soeplepel kunt drinken

Video over de geschiedenis van Santuario di Oropa

Italiaanse reportage over Santuario di Oropa

Oude filmbeelden over de processie van Fontainmore naar Oropa.

CONTACTEN:

Santuario di Oropa, Tel. 0039 01525551200 of 0039 0152555111. Alternatief: Locanda della Galleria Rosazza, Tel. 0039 337 247440

LINKS:

"Webcam Oropa"

"Maria-TV"

"Sacri Monti (Heilige Bergen) in Piemonte en Lombardia"

"UNESCO"

Vlieg over de etappe van Santuario san Giovanni naar Oropa.

"Trittsicherheit"

In Duitse beschrijvingen van wandelingen kom je vaak tegen dat "keine Höhenangst" en "Trittsicherheit" vereist zijn om de wandeling veilig te kunnen volbrengen. Ook bij de meeste GTA-etappes is "keine Höhenangst" en "Trittsicherheit" een voorwaarde. In het Nederlands geen hoogtevrees en geen.... ja wat eigenlijk? Een goede Nederlandse vertaling van "Trittsicherheit" is er volgens mij eigenlijk niet. "Stapzekerheid" komt misschien nog het beste in de buurt. Wat wordt er precies bedoeld met het begrip "Trittsicherheit"? De onderstaande video maakt dit op heldere wijze duidelijk.

Hoogtevrees en andere angsten

Tijdens bergwandelingen kan angst voor veel problemen zorgen. Algemeen bekend is dat veel mensen in mindere of meerdere mate last hebben van hoogtevrees. Wie van zijn hoogtevrees wil af komen en een therapie wil volgen heeft geen gemakkelijke keuze. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 800 behandelmethoden tegen angst voor hoogtes. Meer informatie over hoogtevrees kunt je lezen in het artikel

"IEDEREEN HEEFT HOOGTEVREES" uit het ANWB tijdschrift Oppad.

Geen gezellig uitzichtspunt voor mensen met hoogtevrees.

Deze glazen vloer boven de afgrond is voor mensen met hoogtevrees een nachtmerrie.

In de onderstaande video zie je een extreem voorbeeld van hoogtevrees.....................met een dramatisch einde.

Heb je zelf veel last van hoogtevrees dan kijk maar beter niet naar de klimkunsten van Alex Honnald

Veiligheid

Alleen al in de Zwitserse Alpen vallen gemiddeld per jaar 8500 gewonden en 40 doden! Veel van deze ongelukken hadden voorkomen kunnen worden door een betere voorbereiding. Een interview met Monique Walter over dit thema in het radioprogramma "Ratgeber" op de Zwitserse radiozender SFR-1

Een goede uitrusting en een gedegen voorbereiding kan een hoop ellende voorkomen.

Tips van de Östereirreichische Alpenverein. In Oostenrijkse Alpen vallen vallen per jaar gemiddeld 300 doden.

Veiligheid op 4 vingers: P E A K!

GTA-Video's

Onderstaande video is van een jongeman die schuil gaat achter de naam Bjelgorod. Hij heeft de GTA gelopen van Forno in het Val Strona (etappe V12 in der Rother wanderführer) naar Pialpetta (etappe 29 in Der Rother Wanderführer). Hij heeft 14 dagen alleen gelopen en de laatste dagen heeft hij gezelschap gekregen van een vriend. "Bjelgorad" heeft van zijn tocht een bijzonder mooi videoverslag gemaakt dat er zeer professioneel uitziet.

De volgende Video is van Sander van der Werf die in de herfst met een tentje en meer dan 6 kg videoapparatuur door het Zwitsers-Italiaanse grensgebiet trok. De video is zeer vakkundig en met professionele apparatuur opgenomen in de omgeving van Alpe Veglia en Alpe Devero en de beelden zijn van een betoverende schoonheid.

Op 11 en 12 juli 2013 liepen we over Alpe Devero. Weet je het nog? In onderstaande video die door echte professionals op Alpe Devero is opgenomen zul je hier en daar nog wel iets herkennen. Fabelachtig mooie beelden!

In het Val Strona (Capello Monti ligt aan het einde van het Val Strona) zijn van oudsher vele kleine houtbewerkingsbedrijfjes gevestigd. De meeste houten kooklepels die in Italië te koop worden aangeboden komen uit het Val Strona. Maar ook oneindig veel Pinocchio's worden in het Val Strona "geboren". Het Val Strona wordt ook wel het val di Cazzui (dal van de lepels) of het Valle di Pinocchio genoemd. Een in de regio bekende houtbewerker uit het Val Strona is Barba Guera. Anny en ik kennen deze kleurrijke vrolijke levensgenieter en houtbewerker al vele jaren. Als er in de zomer feesten zijn in Viggiona en omgeving dan is hij vaak aanwezig en maakt terplaatse allerlei speelgoed en gebruiksvoorwerpen uit hout die hij in een mengeling van Italiaans en Duits aan de man of vrouw probeert te brengen. Hij heeft vroeger verschillende jaren in het Schwarzwald gewerkt en daar Duits geleerd. In onderstaande video maken Duitse GTA-wandelaars vol verbazing kennis met houtbewerker en entertainer Barba Guera.

Table of Contents